In het jubileumjaar bezoeken Teun en Henk Hooftman relaties van het eerste uur om tijdens een kop koffie en heerlijke taart herinneringen op te halen. Deze keer zijn de heren Hooftman gastvrij ontvangen door de heer Th. M. de Jong uit Boskoop.

Aan de keukentafel
Hooftman viert dan wel haar 70-jarig jubileum, maar als een trouwe klant 50 jaar geleden zijn eerste auto, een Ford Cortina, bij Hooftman in Boskoop kocht, dan is dat op zich ook een heel bijzonder jubileum! Ook bijzonder, omdat de heer de Jong de beide oprichters van “Garage Gebroeders Hooftman” van zeer nabij heeft meegemaakt en met hen plezierig zaken heeft kunnen doen. Niet alleen wat betreft de auto’s, maar destijds in Boskoop ook met de tuinbouwmachines. Op de vraag of hij de tweeling Jan en Henk Hooftman Senior destijds uit elkaar kon houden, kwam als antwoord: “doorgaans wel” en “Jan was geen prater”. Teun en Henk wisten zich te herinneren, dat dat de meeste klanten meer moeite hadden met het uit elkaar houden van de tweeling en dat er regelmatig hilarische toestanden ontstonden bij het ’s morgens brengen en ’s avonds afhalen van de auto.
Na deze binnenkomer werd de Jubileum taart aangesneden door de heer de Jong, die het taart mes net zo bedreven hanteerde als destijds het boomkwekers oculeer mes.

2016 Hooftman70jaar deJong Teun 1240

Als 20 jarige in het diepe
Na diverse stages te hebben doorlopen in Engeland, Duitsland en Zwitserland om met name de Franse taal- goed onder de knie te krijgen, is de heer de Jong net als zijn drie oudere broers “voor zichzelf gaan kweken”. Niet alleen kweken, want ook de handelsgeest kwam naar boven drijven; binnen enkele jaren werden de eigen en ingekochte producten ook in het buitenland afgezet, vooral in Zwitserland. In de praktijk wisselde het zware kwekerswerk zich af met de vele handelsreizen en dag en nacht klaarstaan voor je kanten. Alle inspanningen waren echter niet tevergeefs: het bedrijf “Th. M. de Jong”, onder de Boskopers bekend als “Theo M”, ontwikkelde zich tot een uitstekende kwekerij en zeer betrouwbare handelspartner en groeide gestaag. Omdat bedrijfsopvolging niet altijd vanzelfsprekend binnen de familie geregeld kan worden, is inmiddels de kwekerij verkocht en heeft de heer de Jong zijn trouwe klanten geleidelijk over gedragen aan een veelbelovende jonge kweker met wiens familie wat dit betreft van oudsher al goede banden bestonden.

De eerste handelsreis
De auto, waar de heer de Jong in 1966 mee op handelsreis ging, was een nieuwe Volkswagen Kever 1300.Destijds onder begeleiding van de heer Henk Hooftman Senior voor de prijs van f. 5.577 aangeschaft bij de collega VW-dealer in Gouda, al moest er de aflevering nog wel even voor eigen rekening getankt worden. Een doorsmeerbeurtje een paar maanden later bij Hooftman van f. 7,25 en de auto was reisvaardig; als winterbanden werden destijds grof gecoverde zomerbanden gemonteerd! De reis duurde echter maar kort, daar de Kever kort na aankomst in Zwitserland door een Zwitser volledig plat werd gereden. Gehavend en zonder auto keerde de heer de Jong enkele dagen later met de trein huiswaarts, het wrak in Zwitserland voor een paar honderd Francs achterlatend.

2016 Hooftman70jaar deJong rekening 1240

Vanaf 1966 auto’s van Hooftman
Kort daarop werd de eerste donker groene Ford Cortina bij Hooftman aangeschaft, waarna er nog diverse Fords volgden. Vervolgens overgestapt op Volvo, onder andere diverse Volvo’s 240 en 940 en nu met groot plezier rijdend in de derde S80, die nog steeds voor service en onderhoud wordt gehaald en gebracht door onze collega William van der Werf, iets wat zeer op prijs gesteld wordt. Terugtellend kwam de heer de Jong op het indrukwekkende aantal van 10 Volvo’s gedurende deze periode en, voegde hij er aan toe, dat hij ze hem nooit in de steek hebben gelaten bij zijn vele reizen, afgezien dan van een lege accu.

Tot slot
Tot groot genoegen van Teun en Henk kwam de heer de Jong spontaan met enkele treffende uitspraken over het merk Volvo: “Zoals een Volvo zit, zit er geen één” en “Een Volvo is een deel van je verzekeringspolis”, daar valt niets op af te dingen, aldus Teun en Henk. Gedrieën terug kijkend op de periode van 50 jaar, waarbij Hooftman de heer de Jong van dienst heeft mogen zijn, kwamen we tot de conclusie, dat wederzijds vertrouwen de basis is geweest voor onze samenwerking. “En de prijs is niet altijd bepalend”, voegde de heer de Jong er aan toe .

 

Private lease

Hooftman Tweets