Slim en duurzaam mobiel

Zelfvoorzienende panden maken onderdeel van de duurzaamheidsstrategie in hun autobedrijven. Maar de ambitie Martine Hooftman en haar broer Ivor gaat veel verder.
ivro hooftman
Ivor Hooftman

Het beeldbelgesprek met Martine Hooftman spreekt boekdelen: de werkplaatsen en online showroom zijn open, een fysiek bezoek aan de showroom is vanwege de coronamaatregelen niet toegestaan. Maar al mis je de geur van nieuwe auto’s, het welkom is er niet minder warm door. ‘Een gemis, maar bij beperkingen moet je niet te lang stilstaan’, zegt Martine ferm. ‘Wij zoeken altijd naar innovatieve en effectieve oplossingen. Continuïteit waarborgen voor onze klanten en medewerkers, daar gaat het om.
 

Erkend duurzaam, mét een plus.
Vaak denken wij bij duurzaam ondernemen in de mobiliteitsbranche alleen aan voertuigen, maar ook huisvesting is een belangrijke pijler. Met vier vestigingen – in Alphen aan den Rijn, Schoonhoven, Waddinxveen en Woerden – een flinke kluif. ‘Juist’, knikt Martine, ‘maar je wordt beloond.’ Ze doelt op het prestigieuze certificaat. Erkend Duurzaam Plus’, dat zij al vier jaar voeren, als één van de eerste autodealers in Nederland. ‘Het is een branchebreed duurzaamheidsprogramma’, legt ze uit. ‘Een initiatief van BOVAG, FOCWA Schadeherstel, RAI Vereniging en STIBA. Het Instituut voor Duurzame Mobiliteit voert de certificering uit. Objectief, dat spreekt voor zich.

 

‘Al toen Ivor en ik besloten ons familiebedrijf voort te zetten, zijn we bewust gestart met ons duurzaamheidsprogramma. Ingegeven door wet- en regelgeving én door Volvo Car Nederland, raakten onze plannen in een stroomversnelling. Wij kregen het van huis uit mee: meelopen in de lijn van de ontwikkelingen en zeker niet achteraan in de trein gaan zitten.’

Samen, of niet. 

Familiebedrijf voortgezet, dat vraagt om een stukje geschiedenis: ‘Net na de Tweede Wereldoorlog begonnen mijn opa en zijn tweelingbroer met het repareren van alles wat mechanisch was. Al snel hadden zij hun garage in Boskoop. In de jaren zestig verkregen ze hun Daf-dealerschap, wat later Volvo werd. Zij hadden elk een zoon, die het bedrijf verder uitbouwden – inclusief de overstap naar Waddinxveen. Ivor en ik waren vaak in het bedrijf te vinden. Toen de tijd van overname kwam, zeiden mijn broer en ik tegen elkaar: we doen het samen of we doen het niet. We voelen én vullen elkaar heel goed aan. Ivor met zijn technisch-commerciële achtergrond, ik met mijn kennis van personeel en organisatie en de proceskanten van het bedrijf.

Gastvrij, duurzaam en snel

Duurzaamheid is geworteld in het ondernemersplan van Ivor en Martine. De vestiging in Woerden is na een grondige verbouwing energieneutraal, die in Waddinxveen bijna. Honderden zonnepanelen op de daken wekken stroom op, zonnecollectoren zorgen voor warm water. Ledverlichting, een gigantische warmtepomp, alles draagt bij. ‘Accu’s, smeermiddelen en kunststof, we scheiden alles. Doordat we processen digitaliseren en iedereen met een eigen device in de cloud werkt, is er steeds minder papier’, licht Martine toe. ‘De speciale werkwijze voor service en reparatie, het Volvo Personal Service concept, maakt dat je als klant persoonlijk contact hebt met de technicus die aan jouw auto werkt. De voordelen? Geen miscommunicatie, transparantie en zodoende een vertrouwd gevoel. Bovendien – omdat niet één, maar twee monteurs tegelijk aan de auto werken – is-ie sneller klaar. Kop koffie in onze flexwerkplek en, als het straks weer kan, bij ons afspreken met een relatie. Dat scheelt reisbewegingen, want er is geen vervangende auto nodig. Faciliteiten die wij met plezier bieden, net als onze inspirerende vergaderruimtes.

het-dak-woerden-Hooftman

Puur elektrisch

Geen duurzaam autobedrijf zonder een duurzaam product. ‘Het is Volvo’s doelstelling om een volledig elektrische autofabrikant te worden’, vertelt Martine. Volvo mag dan niet als eerste een elektrische auto aanbieden, hun Volvo XC40 P8 Recharge krijgt goede recensies in de autobladen. ‘Een mooie ontwikkeling’, vindt ze. ‘Mobiliteit moet gezond, veilig en duurzaam zijn. En aansluiten bij de tijdgeest. In dat kader zien we ook steeds meer abonnementsvormen ontstaan, waarbij je de auto gebruikt die je op dat moment nodig hebt. Opzegbaar en al. Ons autobedrijf van de toekomst ziet er anders uit dan het altijd was. Nog persoonlijker service en slimme, flexibele mobiliteitsoplossingen zetten de toon. Met ook andere merken, zoals bijvoorbeeld Polestar.


75-jarig bestaan

Duurzaamheid betreft ook een persoonlijke, lange relatie. Dat is zelfs het allerbelangrijkste, proef je in Martine’s woorden. ‘Verkoop je je leven lang auto’s aan een klant en heeft hij of zij geen rijbewijs meer, dan houdt het contact op. Dat is gek, toch? Wij denken hard na over de mogelijkheid om dan mobiliteit aan te kunnen bieden als service. Die lange relatie geldt overigens niet alleen voor klanten, maar ook voor ons team. Onze ervaren medewerkers leiden de jonge talenten op, een verbinding van verleden en toekomst. Investeren in die verbinding, ervaringen delen, slim bezig zijn en kansen zien, dat maakt je samen sterk. Op naar de viering van ons 75-jarig bestaan!’

Wat kunnen we voor u betekenen?

Nieuwsupdate

Mis geen exclusieve uitnodigingen, acties en nieuwsberichten!
Meld u aan voor de Hooftman Nieuwsbrief.