anders bij hooftman martine ivor32

De Persoonlijke Service van Volvo

Wie bij Hooftman in Waddinxveen binnenstapt, kan het niet ontgaan. Een enorme transparante glazen wand biedt de wachtende klanten uitzicht op wat de technici met hun auto’s aan het doen zijn. Als een kok die het liefst in het midden van zijn restaurant kookt. “Transparanter dan dit kan het niet”, stelt Martine Hooftman.
nieuws-van-Hooftman
Martine & Ivor Hooftman

Hoe medewerkers te behouden en nieuwe medewerkers binnen te krijgen? Dat is een vraag waar ondernemers vandaag de dag vaak mee worstelen. 

 

Martine en Ivor Hooftman vormen samen de directie van de Hooftman Autobedrijven, met vestigingen in Waddinxveen, Schoonhoven, Woerden en Alphen aan den Rijn. Ze zien de zorg om het autovak aantrekkelijk te houden voor de huidige en toekomstige medewerkers als een van de belangrijkste, en leukste, uitdagingen!

Ivor-martine-hooftman
anders bij hooftman mbo

Aansluiting onderwijs met bedrijfsleven

Een nieuwe stap die Hooftman daarom eind vorig jaar zette, was de samenwerking met het onderwijs versterken. “Op de mbo-scholen worden de mensen opgeleid die voor ons de toekomst zijn”, legt Martine uit. “Samen met mboRijnland hebben we een lesprogramma ontwikkeld. Hierin laten we de studenten zien dat het ontzettend leuk is om met autotechniek bezig te zijn en dat het vak enorm verandert. De autotechnicus wordt steeds meer het aanspreekpunt voor de klant.” 

 

In het verleden meldde een klant zich bij de werkplaatsreceptie, waarna de auto naar de werkplaats ging. In Waddinxveen heeft de klant direct contact met de autotechnicus. “Samen bespreken ze wat er met de auto moet gebeuren en of er nog bijzonderheden zijn. De technicus wordt eigenlijk een soort accountmanager.” Het monteursvak blijft nog steeds de basis, maar wel op een andere manier. “Wij noemen dat Volvo Personal Service”, vertelt Ivor. “De service adviseur aan de werkplaatsreceptie wordt nu ondersteunend aan het team van de autotechnicus.”

Interactie met klant

In de lesmodules wordt duidelijk gemaakt dat de relatie met de klant steeds belangrijker wordt door de invloed van elektrificatie, digitalisering en connectiviteit. De aankomende technici worden voorbereid op een leven dat veel meer communicatieve accenten heeft. “We slaan twee vliegen in één klap”, merkt Martine op. “We enthousiasmeren studenten voor het autovak en zorgen er tegelijkertijd ook voor dat ze bij ons binnenkomen in de verwachting dat ze niet alleen het autovak leren, maar dat ze ook het eventuele meerwerk zelf bespreken met de klant, facturen kunnen maken en deze duidelijk uit kunnen leggen. Dat is wezenlijk iets dat we anders doen.” Ivor ontwaart twee werelden. 

 

De traditionele wereld is de conventionele auto waarvan de versnellingsbak kapot gaat en er banden en remblokken vervangen moeten worden. De nieuwe wereld bestaat uit de hybride en volledig elektrische auto’s met bijbehorende connectiviteit. Daar moet een autobedrijf wel verschillende competenties voor nodig hebben. “We laten technici in teams met z’n tweeën aan één auto samenwerken”, geeft Ivor aan. “Je stopt de nieuwe skills en de ‘oude’ skills bij elkaar in één team. Zo kunnen de traditionele en nieuwe wereld nog jarenlang naast elkaar doorlopen en hebben onze autotechnici een uitdagende job die bij hen past.”

interactie-hooftman-klant
anders-bij-hooftman-alphen

Flexibiliteit

In het systeem van Volvo Personal Service is de autotechnicus steeds meer verantwoordelijk voor zijn eigen planning. Een verdere blik in de toekomst: misschien begint hij of zij straks liever om negen uur, zodat eerst de kinderen naar school gebracht kunnen worden, en werken ze vervolgens door tot een uur of zes. Of op zaterdag om de klussen van de week af te maken. “Die flexibiliteit moeten wij ook gaan bieden, want anders houd je die mensen niet aan ons gebonden”, stelt Ivor.

 

Verhuisplannen Alphense vestiging van Hooftman

Hooftman heeft verhuisplannen voor de vestiging in Alphen aan den Rijn. Momenteel huurt het autobedrijf het bedrijfspand aan de Willem de Zwijgerlaan. De beoogde nieuwe locatie bevindt zich aan de Flemingweg, aan de N11. Verplichtingen vanuit het Volvo dealer- schap en de overheid, maar ook de eigen visie, wensen en ambities zijn beter te verwezenlijken op de nieuwe bedrijfs- locatie. “We willen daar meer kunnen doen dan alleen het autobedrijf”, geeft Martine aan. De koop van de grond zal plaatsvinden na het verkrijgen van een onherroepelijke omgevingsvergunning.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Nieuwsupdate

Mis geen exclusieve uitnodigingen, acties en nieuwsberichten!
Meld u aan voor de Hooftman Nieuwsbrief.