achterwielaandrijving-volvo-c40-en-xc40-elektrisch-hooftman

Achterwielaandrijving voor volledig elektrische Volvo C40- en XC40-modellen

Volvo introduceert product upgrades voor de XC40 Recharge en de C40 Recharge voor modeljaar 2024. Dankzij nieuwe aandrijflijnen en verbeteringen aan accupakketten wordt nu een grotere actieradius gerealiseerd voor beide modellen. Bij sommige uitvoeringen leiden de upgrades tot een vergroting van de actieradius met maar liefst 60 kilometer.
ivro hooftman
Ivor Hooftman

Er worden drie nieuwe aandrijflijnen aangeboden op de C40 Recharge en XC40 Recharge. Deze nieuwe aandrijflijnen bestaan uit twee varianten met achterwielaandrijving en een herziende performance-uitvoering met vierwielaandrijving. Dit is de eerste keer in 25 jaar dat Volvo een product met achterwielaandrijving aanbiedt.

 

Een andere Volvo-primeur is de ontwikkeling van de tweede generatie elektromotoren met permanente magneet die de achterassen van de volledig elektrische C40- en XC40-modellen aandrijft.

 

“Deze updates zijn een nieuwe stap in onze ambitie naar het zijn van een volledig elektrische autofabrikant in 2030”, aldus Javier Varela, chief operating officer en plaatsvervangend chief executive. “Bereik en oplaadtijden zijn belangrijke factoren voor steeds meer van onze klanten en deze verbeteringen maken onze volledig elektrische modellen nog aantrekkelijker dan ze al waren.”

308531 Rear wheel drive more range and faster charging for fully electric Volvo
308529 Rear wheel drive more range and faster charging for fully electric Volvo

De terugkeer van achterwielaandrijving

Het eerste type van de twee nieuwe aandrijfopties met achterwielaandrijving, de Single Motor, wordt aangedreven door een permanente-magneet-elektromotor (e-motor) van 175 kW (252pk). Deze levert drie procent meer vermogen dan de vorige variant met voorwielaandrijving en een enkele motor van 170 kW (231pk).

 

In de XC40 Recharge wordt hetzelfde accupakket van 69 kWh gebruikt, maar met verbeteringen in de efficiëntie (luchtweerstand, aandrijflijn en accupakket). Hierdoor is de actieradius vergroot tot 463 kilometer volgens de WLTP-test, voorheen was dat 425 kilometer. De actieradius van de C40 Recharge verbetert van 438 kilometer (WLTP) tot 482 kilometer.

 

Een grotere accu in combinatie met een krachtigere permanente magneetmotor van 185 kW op de achteras, is beschikbaar voor berijders die meer vermogen en een grotere actieradius nodig hebben. De tweede nieuwe variant wordt geleverd met een 82 kWh accupakket. Dit vergroot de actieradius tot 513 kilometer voor de XC40 Recharge en tot 532 kilometer (WLTP) voor de C40 Recharge.

Het grotere accupakket maakt opladen met topsnelheid mogelijk (200kW DC, voorheen 150kW DC): opladen van 10 naar 80 procent duurt nu ongeveer 28 minuten.

Een vernieuwde variant met vierwielaandrijving

Ook de vierwielaangedreven uitvoeringen profiteren van deze upgrades, waardoor de actieradius vergroot wordt. De twee e-motoren van 150 kW (204pk) op de voor- en achteras van modeljaar 2022, zijn vervangen door de door Volvo ontwikkelde e-motor met permanente magneet van 183 kW (249pk) op de achteras en een nieuwe asynchrone elektromotor van 117 kW (159pk) op de vooras. Het totaalvermogen bedraagt hiermee 300kw (408pk).

 

Deze nieuwe configuratie, in combinatie met een 82kWh accupakket en algemene efficiëntieverbeteringen in de accukoeling, betekent dat de XC40 Recharge nu tot 500 kilometer op één volle accu kan rijden, een verbetering van 62 kilometer ten opzichte van de vorige versie. De actieradius van de C40 Recharge is verbeterd van 451 kilometer (WLTP) tot 507 kilometer.

 

Ook exterieurstyling-updates verbeteren de efficiëntie waar mogelijk. Zo zorgt een nieuw 19-inch lichtmetalen velg voor de zowel de XC40 als de C40 Recharge niet alleen voor een beter uiterlijk van de modellen, maar helpt het aerodynamische ontwerp ook de luchtweerstand te verminderen.

308521 Rear wheel drive more range and faster charging for fully electric Volvo
308518 Rear wheel drive more range and faster charging for fully electric Volvo

Nieuwe on board charger in de 90- en 60-serie

De plug-in hybride modellen uit de 90- en 60-serie krijgen een nieuwe tweefase on board charger, waarmee deze modellen sneller kunnen worden opgeladen (varierend per land). De nieuwe on board charger verdubbelt bijna de maximale laadcapaciteit van deze auto’s tot een maximum van 6,4 kW.

 

Noot voor de redactie

  • Laadtijden zijn afhankelijk van factoren als buitentemperatuur, huidige accutemperatuur, laadapparatuur, conditie van de accu en conditie van de auto.
  • Actieradius volgens de realistische WLTP-rijcyclus onder gecontroleerde omstandigheden voor een nieuwe auto. De werkelijke actieradius kan variëren. De cijfers zijn aan verandering onderheven.
  • Voertuigspecificaties en het exacte aanbod voor de klant kunnen per land verschillen. Ga naar volvocars.nl voor meer informatie.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Nieuwsupdate

Mis geen exclusieve uitnodigingen, acties en nieuwsberichten!
Meld u aan voor de Hooftman Nieuwsbrief.