In onze zoektocht naar verhalen van Hooftman relaties, hebben we het deze editie dicht bij huis gezocht. Direct naast onze vestiging in Schoonhoven zit al jaren de supermarkt van de familie Rechtuyt, hoog tijd om eens uit te zoeken welke historie daar schuil gaat.

Naar de buren
De naaste buur en trouwe Volvo relatie van onze Volvo vestiging in Schoonhoven is “de Plus”. Sinds 2005 zwaait Bas Rechtuyt hier de scepter, nadat zijn ouders dat vanaf 1985 hebben gedaan. Bij binnenkomst valt de frisse uitstraling en gastvrijheid op; Bas Rechtuyt wil met zijn Plusmarkt een plek zijn waar de klant zich thuis en prettig voelt. Met zijn 91 deskundige en vriendelijke medewerkers begroet hij, als het even kan, ook vaak persoonlijk zijn klanten. Die eer viel ook Teun en Henk Hooftman ten deel, nadat zij zich met de “Hooftman 70 jaar Jubileumtaart” onder de arm bij de balie hadden gemeld. Al snel voegden ook vader en moeder Rechtuyt zich bij het gezelschap om vervolgens onder het genot van koffie en taart memorabele momenten uit de geschiedenis aan te halen en te verhalen over alle actuele bezigheden en plannen.

Bas Rechtuyt, een duizendpoot
Naast zijn drukke bestaan als directeur/eigenaar/manager van een perfect draaiende supermarkt, ziet Bas ook nog kans ziet om op vele andere fronten actief te zijn. Zo is hij, telt u even mee, onder andere Bestuurslid van de Ondernemerskring Schoonhoven, lid van de serviceclub Round Table, lid van de Plus-AFA klankbordgroep (bestuurlijk werk binnen de coöperatie van Plus Retail), lid Ledenraad Utrechtse Waarden (specialisme instore-marketing ) en lid van de Business Club van VV Schoonhoven. Kortom: kortom Bas staat met 2 benen stevig in de maatschappij.

2016 Hooftman70jaar Rechtuyt vader Bas 1240

Na deze opsomming merkte de heer Rechtuyt senior fijntjes op, dat het destijds Bas’ eigen keus was om de PLUS van zijn ouders voort te zetten. Ook was hun Supermarkt al snel één van de eerste in Nederland, die dankzij goed management zwarte cijfers noteerde en daarmee een voorbeeld voor alle andere filialen werd. Voorafgaand aan de PLUS Schoonhoven heeft Bas de nodige ervaring opgedaan bij nagenoeg alle landelijke formules in Rotterdam en omstreken. Hier leerde hij niet alleen het vak, maar ook hoe je zelf winkeldieven moest aanhouden en tijdelijk op kon sluiten in een koelcel in afwachting van een dienstdoende agent... Tevens heeft hij ruim 2 jaar gewerkt op het kantoor van de PLUS Coöperatie op de afdeling Marketing en nog de studie ProFood afgerond, werk en studie combinerend. Het vertrek van de toenmalige bedrijfsleider van de PLUS in 2005 was de aanleiding voor Bas om zich uit te concentreren op het ouderlijk bedrijf en geleidelijk geheel over te nemen.

Schippersgezin met 9 kinderen
Na een korte toelichting door Teun en Henk over de Hooftman geschiedenis, kwamen de boeiende verhalen al snel los bij mevrouw en de heer Rechtuyt senior. Zij is opgegroeid in een schippersgezin met 9 kinderen, onder niet al te ideale omstandigheden (lees, zware werkomstandigheden). Mevrouw Rechtuyt heeft al meewerkend op het schip van haar ouders kans gezien om een studie Maatschappelijk Werk af te ronden en tegelijkertijd werkzaam te zijn als verpleegkundige in het Blueland ziekenhuis. Haar aanleg en voorkeur voor het 'sociale aspect' leidde er toe, dat zij ook nog lang als Maatschappelijk werkster heeft gefunctioneerd. Deze kennis en ervaring bleek ook van nut in het eigen winkelbedrijf in Schoonhoven, waar zij op de achtergrond ook parttime meewerkte.

Met een bakfiets door de Jordaan
Het is altijd interessant om te horen hoe een bedrijf als PLUS Rechtuyt ooit in Schoonhoven is gestart. De heer Rechtuyt senior wist te vertellen, dat zijn grootvader in de regio Amsterdam niet alleen boer maar ook melkboer was. In zo’n gezin was het de gewoonste zaak dat alle kinderen meewerkten met als uiteindelijk gevolg, dat de vader van de heer Rechtuyt senior met de bakfiets door de Jordaan trok met melk, boter, kaas en soms eieren. Saillant detail; het geld voor de bakfiets én de vergoeding van maar liefst duizend gulden om de “wijk” te kopen, werd geleend van zijn schoonvader. Vanuit de bakfiets werd het al snel een winkel aan huis in het tegenwoordige Amsterdam Oud-Zuid, daarna volgden winkels in Veenendaal, Amsterdam Osdorp en -Noord. De eerste eigen supermarkt van Rechtuyt senior, samen met zijn zus, was in Jutphaas, een dorp dat nu onderdeel is van Nieuwegein. Later gingen broer en zus Rechtuyt aan de slag bij hun broer in de zaak in Amsterdam Noord. Van daar uit werd in 1985 de winkel in Schoonhoven aan Rechtuyt Senior aangeboden en landde de familie Rechtuyt in Schoonhoven.

Geheim van het succes
En niet zonder succes! Nieuwsgierig als altijd kwamen Teun en Henk ook nu met deze vraag op de proppen, waarop de heer Rechtuyt Senior antwoordde: “Blijf normaal doen, wees altijd klantvriendelijk, geef iedereen waar hij of zij recht op heeft en last but not least, vergeet niet af en toe vakantie te nemen om de accu weer op te laden.”

2016 Hooftman70jaar Rechtuyt 1240

Waarom Hooftman, waarom Volvo
Omdat destijds de hele Rechtuyt familie Citroën reed, hebben de heer en mevrouw Rechtuyt er daar ook een aantal van versleten, voorafgegaan door een Borgward en een Opel Olympia. De eerste Volvo 740 werd eind jaren tachtig aangeschaft, gevolgd door onder andere een 740 Estate en een 850. Het is tot aan de dag van vandaag Volvo gebleven; tot volle tevredenheid rijden de heer en mevrouw Rechtuyt Senior én hun zoon Bas beiden in een V60 Plug-In Hybrid in de kleur Caspian Blue. Waarom de familie al die jaren Volvo trouw gebleven is? Dat is grotendeels te danken aan de service en aandacht van de medewerkers van Hooftman Schoonhoven BV en niet in de laatste plaats dankzij de plezierige contacten en het ongedwongen aankoopadvies van verkoopadviseur Ron Meester.

De Plannen
Ter afsluiting danken Teun en Henk de familie Rechtuyt voor het zeer aangename gesprek en spreken hun waardering uit voor de jarenlange goede relatie. Als laatste werden de nieuwbouwplannen van de Plusmarkt aangehaald, waarvan op 8 oktober 2015 de eerste paal de grond in ging en de oplevering van dit indrukwekkende project voor eind 2016 wordt verwacht.

2016 Hooftman70jaar Rechtuyt taart 1240

Private lease

Hooftman Tweets